AKUSTIČNA ZASEDBA

SEVERA GJURIN IN ZASEDBA

 

 

Aktualna zasedba s katero nastopa Severa je kvartetna, tvorijo jo kitarist Dejan Lapanja, kontrabasist Žiga Golob, kitarist Uroš Rakovec in bobnar Blaž Celarec. Gre za akustično zvenečo zasedbo, ki je skupaj prvič zazvenela leta 2012. Prvi pravi koncert je odigral marca 2013 in sicer v razprodanem SiTi teatru. Nastopajo s pisanim repertoarjem, ki poleg novih Severinih pesmi, kot so Ali je še kaj prostora tam na jugu, Mlini in vetrovi, Sej vame, Muzika za babice in Kakor da se nič ni zgodilo, na lasten način interpretira marsikateri element Severine glasbene zgodovine. Zasedbo sestavljajo glasbeniki, ki imajo širok spekter delovanja v glasbi. Vsak prinaša lasten zvok in vsebino, zavezani so formi, občutku in interpretaciji.

 

Njihove glasbene poti se prepletajo, med seboj pa se že dolgo poznajo in sodelujejo. Dejan Lapanja in Severa se poznata še iz časov pred nastankom zasedbe Olivija. V zadnjih letih nastopata kot akustični dvojec, Severa pa je gostovala tudi na Dejanovem prvencu Ni časa za preroke. Dejan je kitarist, kantavtor, producent in oblikovalec zvoka, ki se udejstvuje v ‘mainstreamovskih’ in alternativnih projektih, ki pričajo o vsestranskem in eklektičnem ustvarjalcu. Kalil se je v kultnih skupinah kot sta bili Projekt mesto ter Olivija in v škofjeloški progresivni rock zasedbi Ulixes. Pozneje je nastopal s skupinami Laibach (projekt Volkswagner), Terrafolk, Vladom Kreslinom, Vlatkom Stefanovskim, Vaskom Atanasovskim, The Fool Cool Orchestra ter številnimi drugimi priznanimi domačimi in tujimi glasbenimi ustvarjalci. Zadnje čase se posveča duetu s Katarino Juvančič s katero sta izdala albuma Selivke in v mednarodnem sodelovanju Hope’s Beautiful Daughters. In skupini Vasko Atanasovski Trio. Veliko koncertira doma in v tujini.

 

Kontrabasista in baskitarista Žigo Goloba je mogoče slišati na približno stotih albumih izdanih doma in v tujini. Nastopa in snema, ustvarja za gledališče in glasbo v povezavi s plesom/gibom, iz samostojnega udejstvovanja pa je nastala tudi prej omenjena skladba Muzika za babice. Od prvih skoraj-rokenrol skupin, ga je pot vodila preko reggae zasedbe Afro Sound, prvih improviziranj z Ladom Jakšo, osemletnega rednega nastopanja z Vladom Kreslinom, koncertov in snemanj z Big Bandom RTV Slovenija, delovanja na slovenski jazzovski sceni do najbolj eminentnih festivalov. Nastopal je na koncertih, festivalih in v klubih po večini sveta. Trenutno igra s Tamaro Obrovac, Chrisom Eckmanom, Neco Falk, Klariso Jovanović & Della Segodba, skupino Los Hermanos muy simpaticos, Fog Painters, Zoc in solo. Nastopa tudi v predstavah, na primer Patty Diphusa – izpovedi porno dive (P. Almodovar/I. Djilas) in Senca tvojga psa (B. Završan/J. Brel).

 

Blaža Celarca najbolje poznate kot tolkalista, bobnarja, mojstra zvoka in producenta (Katalena) in člana zasedb, kot so Los Hermanos muy simpaticos, Gal Gjurin, Zoc, Hamlet Express in še. Veliko ustvarja za gledališče: tako glasbo za predstave za otroke, kot odrasle (zadnje so Jurij Muri v Afriki pleše, Tisoč in ena noč). S Severo in bratom Galom so skupaj sodelovali že pri skupini Olivija, še prej pa v okviru Projekta Mesto in mnogih klubskih in improviziranih pouličnih poletnih nastopih po centru Ljubljane. Sedaj skupaj sodelujejo pri Galovem pri simfoničnem projektu Cantabile in projektu Temna godba. Skupaj z Žigo Golobom je med drugim sodeloval v kultnem bandu Caminoigra, ki je v veliki meri prispeval k navdihu za meditativni album Severe Gjurin in Boruta Činča naslovljen Časovne skice.

 

Uroš Rakovec je kitarist, avtor glasbe za gledališke predstave, filme in televizijo, koncertira in poučuje. Študiral je na Berklee College of Music v Bostonu in diplomiral na Landeskonservatorium-u v Celovcu, na obeh šolah jazz smer. Je mojster vsega, na kar je mogoče brenkati, član več glasbenih skupin in vselej iskalec novih glasbenih poti. Napisal je glasbo za številne filme, Za Kratke stike prejel nagrado Vesna za najboljšo filmsko glasbo na Festivalu slovenskega filma leta 2006. Je član mednarodno priznane zasedbe Tamara Obrovac Transhistria Ensemble (istrski etno jazz), s katero so dobili številne nagrade. Igra po jazz in etno festivalih po Evropi in svetu.

 

Oba z Dejanom Lapanjo sta se, kot mlada kitarista kalila pri legendarnem Urošu Lovšinu v Škofji Loki, kitaristu skupine Buldožer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *