Časovne skice album

severa_cd cover_casovne skice_promo

Časovne skice – album

“Pričela sva igrati in zgodil se je zvok,” prvi korak nenavadnega dvojca preprosto opiše Severa. Ko se srečata Severa in Borut govorimo o improvizirani glasbi v katero polagata oblike in zgodbe, nastajajo pa barve in pomeni. Njun “projekt” razbija meje med zvokom in jezikom. Poudarek temelji na zvoku, ta pa prihaja iz Hamonda na eni in iz človeka na drugi strani. Njun album Časovne skice sicer ne pozna besedil, a vseeno veliko pove, Severa in Borut pa nas prek svojih improvizacij, ki so se nekje vmes pretopile v skladbe, utapljata v pomirjujočih zvokih.


” Pa smo ga dobili. Slovenci imamo prvi pravi New Age album, čeprav bi ga lahko imenoval tudi sodoben parapsihološki blues kvantne fizike. Ko sem konec novembra 2011 Severo gostil v oddaji Glasba svetov, sva predvajala demo posnetek in ga definirala kot ‘nekičasti new age’. Danes na nekičasti lahko pozabim in se oprem druge bolj zapletene definicije. Da pa ne bo to preveč boleča razmišljajoča izkušnja za posameznike, naj ostane New Age. Muzika s plošče Časovne skice Severe Gjurin in Boruta Činča je več kot samo dobra terapija. Ploščo sem poslušal nekajkrat in vedno znova prišel do istega zaključka. Če bi skladbe imele besedila, bi bil skupaj en velik nesmisel, avtorjev trud pa zaman. Severa in Borut sta ploščo gradila, ne da bi se obremenjevala, da to pač ne bo glasba za lestvice in radijske postaje, sploh pa ne za tiste, ki predvajajo muziko krajšo od 3 minut. Valovi zvokov orgel hammond, kitare in angelskega, žametnega glasu povedo, da je muzika nastajala spontano. Trio, zajet v duet glasbenikov, dveh fotonov, sta našla popolno sinergijo, ki jo boste ob poslušanju začutili tudi sami.

Plošča je lahko odlična terapija za tiste, ki ste vsak dan pod stresom, ki vam ga potencira enolična muzika z radia ali pa tista z vaših nosilcev zvoka, za katero menite, da vas pravzaprav pomirja. Če boste ob njej zaspali bo to očiten pozitiven učinek. Lahko je odličen background za tiste, ki pri svojem delu potrebujejo mir, ne pa tišino. Časovne skice pa priporočam tudi tistim, ki tako ali drugače živite bolj duhovno življenje, se z njim srečujete na meditacijah, osteopatiji, homeopatiji,…….

Tako čutim jaz, ni pa nujno, da boste sproščeni tako tudi vi. Vendar velja poizkusiti.
Dopišem: Tako čuti sam.”

Tomaž Purkart

♫♪

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.