DEJAN LAPANJA

SEVERA GJURIN IN DEJAN LAPANJA

 

 

Severa in Dejan se poznata še iz časov pred nastankom zasedbe Olivija, njuni glasbeni poti pa se od takrat do danes neprestano srečujeta in prepletata. Če sta sredi prejšnjega desetletja predstavljala del večje zasedbe, sta se na začetku novega desetletja tega lotila precej drugače. Predvsem preprosto in akustično ter v dvoje. Kot akustični dvojec sta po svoje interpretirala marsikatero skladbo – od repertoarja Olivije, njunih avtorskih pesmi in prek domačih do tujih priredb, ki sta jih podredila svojemu lahkotnemu toplemu zvoku. Severa je gostovala tudi na Dejanovem prvencu – Ni časa za preroke, na katerem se nahaja še en reden košček njunega živega repertoarja – skladba Ples.
 

Dejan Lapanja je sicer akademsko izobražen kitarist (magisterij iz jazz kitare), producent in tonski tehnik, ki se udejstvuje v ‘mainstreamovskih’ in alternativnih projektih ter glasbenih združbah, ki pričajo o vsestranskem in eklektičnem ustvarjalcu. Kalil se je v kultnih skupinah kot sta bili Projekt mesto ter Olivija in v škofjeloški progresivni rock zasedbi Ulixes. Pozneje je nastopal s skupinami Laibach(projekt Volkswagner), Terrafolk, Vladom Kreslinom, Vlatkom Stefanovskim, Vaskom Atanasovskim, jazzovskim orkestrom The Fool Cool Orchestra ter številnimi drugimi priznanimi domačimi in tujimi glasbenimi ustvarjalci. Sodeluje tudi kot bobnar v zasedbi tolminske etno progresivne skupine Salamandra Salamandra, v bobnarski vlogi pa se je preizkusil pri projektu BAST. Zadnje čase se Dejan posveča duetu s Katarino Juvančič s katero sta 2012 izdala album Selivke, redno pa nastopa s skupino Vasko Atanasovski Trio.
 
Ena izmed skupnih lastnosti Dejana in Severe je zagotovo zanimanje za mnogotera področja in načine. Razpoloženje črpata iz pogleda na umetnost na široko in od daleč in se prepuščata razvejanim ustvarjalnim mislim, ki niso obremenjene z enim samim zvokom, področjem ali ciljem.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *